Articles

Évente két hónapot börtönben ül
Színes Bulvár Lap
Szeptember 14, 2004

Egyenesen Ohióból érkezett Budapestre John Sandford, a világhírű amerikai krimiíró, a magyar olvasók régi ismerőse. Robin Cook mellett kétségkívül ő a műfaj legismertebb művelője.
A hatvanas éveiben járó író munkásságáért Pulitzer-díjat is kapott. Az évek során a krimi vált a kedvenc műfajává, regényeinek hőse, Lucas Davenport fogalommá vált, mint Poirot, Derrick vagy éppen Columbo. Több filmgyár is érdeklődött már, hogy megvásárolja könyveinek a feldolgozási jogát.
—A regényeim negatív figuráit elítéltekről mintázom, és szinte mindegyik kötet valós esetet dolgoz fel, természetesen a regényírás eszközeivel. Aki krimiírásra adja a fejét, annak állandóan nyitva kell tartania a szemét, hogy odafigyeljen a nem hétköznapi jelenségekre.
—Közel húsz könyve jelent meg eddig csak Magyarországon Évente mennyi időt tölt börtönben?
—Gondolom, nem úgy érti, hogy elítéltként! — neveti el magát — Az elítéltek tanulmányozásával általában évente két hónapot töltök, ami — gondolom — szabad emberként is szép teljesítmény.
—Nem szeretne magyarországi börtönöket is meglátogatni?
—Sajnos nem tudok magyarul, ezért kommunikálni sem tudnék a bent raboskodókkal. Márpedig ahhoz, hogy a börtönviszonyokat igazán megismerja az ember, szóba kell állnia az elítéltekkel is. Mondja, maguknál léteznek nagy börtönök?
A világhírű írót sokan kérdezik regényhőséről, Davenportól, akit szinte mindenki élő alakként fogad el. Hiába, népszerű figura. Közeleg az amerikai elnökválasztás, nem maradhat ki a politika sem.
—Van-e John Sandfordnak politikai véleménye?
—Természetesen van, méghozzá igen határozott. Sőt, Davenportnak is van politikai véleménye. Ő ízigvérig demokrata. Akárcsak én, annak ellenére, hogy nem szeretem sem John Kerryt, sem George W. Busht. Sajnos nálunk senki sem kerülheti ki a politikát. A sajtónak óriási hatása van az emberekre, óhatatlanul rányomja a bélyegét a gondolkodásunkra.